Έχει το προτέρημα να βρίσκεται σχετικά κοντά στην Αθήνα, αλλά και το μειονέκτημα να βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στον τουριστικό ογκόλιθο της Αράχωβας και στον ομφαλό του κόσμου, τους Δελφούς. Για αυτόν τον λόγο συνήθως την προσπερνάς. Όμως, τόσο η Λιβαδειά όσο και ο Ελικώνας, που «κρύβεται» πίσω της, είναι βέβαιον ότι αξίζουν την προσοχή σου.
Τα υπολείμματα του βαμβακιού που ασπρίζουν δεξιά και αριστερά στην Επαρχιακή οδό Κάστρου-Λιβαδειάς, καθώς πλησιάζεις στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας, μαρτυρούν το βασικό στοιχείο του οικονομικού πλούτου της περιοχής. Η Λιβαδειά υπήρξε μία πολύ δραστήρια αγροτική πόλη, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλει την ανάπτυξή της στην καλλιέργεια του βαμβακιού.
Οι πηγές Κρύας
Το Volkswagen ID.3 στις πλαγιές του Ελικώνα.
Ωστόσο, δεν ήταν μόνον αυτό που την ανέδειξε σε οικονομικό και διοικητικό κέντρο μιας ολόκληρης περιοχής. Ήταν και οι… ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – και συγκεκριμένα το ποτάμι Έρκυνα, το ένα από τα ελάχιστα θηλυκά ποτάμια της Ελλάδας (όπως η Νέδα), που προσέφερε άφθονη και δωρεάν ενέργεια για να κινηθούν νερόμυλοι και να λειτουργήσουν εκκοκκιστήρια, πιεστήρια, νηματουργεία, κλωστήρια, αλευρόμυλοι και νεροτριβές.
Το Volkswagen ID.3 στην αρχή του πεζόδρομου των Πηγών Κρύας.
Οι πηγές Κρύας είναι σήμερα μια πανέμορφη τοποθεσία και πόλος έλξης τουριστών, που περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα από παλιές κατασκευές, περισσότερο ή λιγότερο αναπαλαιωμένες, γεφύρια και κανάλια τα οποία συνδυασμένα με τη φυσική ομορφιά των αιωνόβιων πλατάνων και της ροής του νερού προσφέρουν άπειρες εικόνες στον επισκέπτη και δίνουν και μεγάλη χαρά στον ερασιτέχνη (και ενίοτε στον επαγγελματία) φωτογράφο.
Σε πρώτο πλάνο η νεροτριβή, στην οποία θα δημιουργηθεί το μουσείο Λαζαρή. Στο βάθος διακρίνεται το ρολόι.
Βεβαίως, δεν πρέπει κανείς να μείνει μόνο στον πέριξ του πάρκινγκ χώρου των πηγών της Κρύας, αλλά πρέπει σε πρώτη φάση να πάρει και τον ελαφρύ ανήφορο προς το «Ξενία» και τον γειτονικό χώρο στον οποίο λέγεται ότι λειτουργούσε το Τροφώνιο Μαντείο του, ενώ σε δεύτερη φάση θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τα ανώτερα τμήματα του φαραγγιού και ακολουθώντας τον πεζόδρομο να φτάσει μέχρι το σύγχρονο πέτρινο, ανοιχτό θέατρο (1.200 θέσεων), με την ενδιαφέρουσα ακουστική, το οποίο χρησιμοποιείται για πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το όμορφο και «ζωντανό» Κυριάκι είναι κτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα, σε υψόμετρο 780 m.